Dietetika sikertörténet

Praxisközösségi működéssel kapcsolatos sikertörténet

A Bácsalmási Praxisközösség munkájában dietetikusként veszek részt.

Sikertörténetem alanyával először 2019. februárjában találkoztam.

Örültem hogy fiatal nőként, 24 évesen  eljött a dietetikai tanácsadásra. Első találkozásnál  igen visszahúzódó  volt, szemmel láthatóan  jelentős túlsúllyal bírt , amit a testsúly- és haskörfogat mérése is igazolt.

Akkor testmagassága 155 cm, testsúlya 115 kg, haskörfogata 114 cm volt,    BMI :48.   Elmondta  hogy régóta küszködik a túlsúllyal , emellett policisztás ovarium betegségben szenved, ami miatt teherbe esési esélyei is igen rosszak. Ekkor azt is megtudtam, hogy nemsokára nőgyógyászati műtétje lesz, mert egy   nagy  cysta /kb.5 cm-es/  van  a petefészkében.

Részletesen átbeszéltük a PCO-s és a fogyókúrás étrendet.

Kértem, hogy következő találkozásunkig vezessen étrendi naplót és azt is hozza el magával.

A 2. találkozóra 2019. márciusában került sor, ahova kitöltött étrendi naplóval érkezett. Már ekkor látható volt, hogy hasa kisebb lett és testsúlya is csökkent. Ekkorra testsúlya 111 kg , haskörfogata 110 cm lett, BMI :46,5.

Első lépésként a cukrokat és minden cukorral készült ételt és italt hagyott el az étrendjéből, édesítésre kalóriamentes steviát és eritritet használt. Próbált arra is figyelni, hogy mindhárom főétkezésnél a tányér fele zöldség legyen. Szakácsként sok új receptet próbált ki. Tízóraira, uzsonnára alacsony cukortartalmú gyümölcsöt fogyasztott. Vércukor emelő hatása miatt kerülte a tejet , csak zsírszegény tejtermékeket , húsokat és felvágottakat fogyasztott. Nagyon örültem mert láttam, hogy jó úton járt.

Ezen a tanácsadáson a tápanyagszámítást tanulta meg, PCO esetén napi 150 g szénhidrátot szabad fogyasztani, amit a fő- és kisétkezésekre pontosan kell elosztani.

R:30g,  T:15 g,  E:50g,  U:15g,  V:40g.

Lényeges volt, hogy a 3 főétkezésen belül reggelire szabad a legkevesebb szénhidrátot ennie, mert ilyenkor hatnak az inzulinellenes hormonok.

Átbeszéltük még a glikémiás index fogalmát és hogy milyen típusú  szénhidrátok emelik legkevésbé a vércukorszintet.

Arra kértem, hogy harmadik találkozásunkig amikor csak tudja számolja a napi kalória-és szénhidrát- bevitel mennyiségét.

Harmadszor 2019. áprilisában találkoztunk, ekkor testsúlya 107 kg, haskörfogata 105 cm volt, BMI: 45.

Mindketten nagyon örültünk a sikerének, de még jobban örültem amikor elmesélte hogy a nőgyógyászati műtétje elmaradt, mert felszívódott a cysta a petefészkében. Sokkal nyitottabb volt, mint első alkalommal. Arra biztattam, hogy ne hagyja abba a fogyókúrát és a diéta betartását, és próbáljon   hetente 2-3 x legalább 30 percet mozogni.

Negyedszer 2019. októberében találkoztunk ismét. Amikor megláttam, már biztos voltam benne, hogy súlya tovább csökkent.

Igazam lett, ekkor testsúlya 97 kg, haskörfogata 100 cm lett, BMI:41.

Elmondta, hogy továbbra is betartja a megbeszélt étrendet, nem fogyaszt cukrot, fehér lisztet és még most is sokszor  kiszámolja a napi kalória- és szénhidrát bevitelt. Heti 2-3 x aktívan  tornázik. Új munkahelyen dolgozik, ahol jól érzi magát. Sok új receptet kipróbált már. Törekszik arra, hogy tányérja fele mindig zöldség legyen. Legtöbbször vizet vagy ásványvizet iszik és csak alkalmanként energiamentes üdítőt.

A napokban /2019. november / ismét beszéltünk telefonon, súlya tovább csökkent 94 kg-ra, haskörfogata :92 cm-re. BMI: 39,1  . Összesen eddig 21 kg-ot fogyott . Azt hiszem megérdemli a gratulációt !

 

Nagyon örültem hogy segíthettem!

Martalicsné Sós Adrien

dietetikus

 

Baja, 2019. november 24.